Нихат Кабил – министър на земеделието и продоволствието
Нихат Кабил – министър на земеделието и продоволствието / netinfo
Нихат Тахир Кабил е на 5 декември 1962 г. в с.Подайва, община Исперих, Разградска област. През 1990 г. завършва Висшия селскостопански институт в Пловдив (сега Аграрен университет) като инженер-агроном. Специализира растениевъдство и фуражно производство.

Професионалния си път започва като главен агроном в ТКЗС - с. Бъзовец, област Русе. Развива частен бизнес в областта на консултантските услуги и търговията с пестициди, торове и семена. Собственик на фирма "Нихат Кабил Юникс Т ЕТ", регистрирана на 19 април 1994 г. с предмет на дейност отглеждане на зеленчуци и плодове.

На 23 август 2001 г. Нихат Кабил е назначен за заместник-министър на земеделието и горите в правителството на Симеон Сакскобургготски с ресор "Структурна политика, поземлени отношения, хидромелиорации и поливно земеделие". Като заместник-министър е член по право на Държавен фонд "Земеделие" и Държавен фонд "Тютюн"; председател е на Съвета на директорите в държавните предприятия "Електростомана" ЕАД - Карлово и "Напоителни системи" ЕАД - София.

На 23 февруари 2005 г. става министър на земеделието при промени в кабинета, гласувани от Народното събрание. От 14 юли 2005 г. до 16 август 2005 г. е министър на земеделието и горите в оставка. За парламентарните избори на 25 юни 2005 г. е водач на листата на ДПС в Добрич и втори по ред в кандидат-депутатската листа в Русе. Избран е за депутат в 40-то НС от ДПС - 8 избирателен район - Добрич (Решение 328 на ЦИК от 29 юни 2005 г.).

На 24 юли 2005 г. влиза в състава на проектокабинета, предложен от кандидата за министър-председател на Коалиция за България Сергей Станишев (в рамките на мандата на КБ за съставяне на правителство - 1-ви мандат). Предложен е за министър на земеделието и горите. На 16 август 2005 г. при третия мандат на ДПС за съставяне на кабинет е избран за министър на земеделието и горите в коалиционното правителство на Сергей Станишев (Коалиция за България, НДСВ, ДПС). На този пост по право е и председател на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие" и председател на Управителния съвет на фонд "Тютюн". Владее руски език, ползва английски. Женен, с едно дете. /БТА/