Проверка по време на студентския празник
Проверка по време на студентския празник / пресцентър, Министерството на туризма
В нито един от зимните курорти и малките населени места около тях не са установени нарушения на заповедта на министъра на здравеопазването за ограничаване на пандемията. Не са открити нарушители и на изискването за тържества от частен характер с присъствие на не повече от 15 човека, съобщават от Министерството на туризма. 

„Поздравявам работещите в туристическия сектор, които показаха как трябва да се спазват условията и заповедта на министъра на здравеопазването. За нас това е ясен знак за висок професионализъм и морална отговорност към обществото“, коментира резултатите от проверките вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

По разпореждане на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова бяха извършени съвместни проверки с представители на Регионалните здравни инспекции (РЗИ), Министерството на вътрешните работи (МВР) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) в места за настаняване в зимните курорти по време на студентския празник - 8 декември. Проверявани бяха както големите 4- и 5-звездни хотели, така и предпочитаните къщи за гости и малки семейни хотели в Банско, Разлог, с. Баня, Добринище, Пампорово, Чепеларе и Боровец.

Николова: Между България и Унгария съществуват добри икономически отношения

Според Николова е станало ясно, че опазването на здравето на туристите и спазването на всички санитарни мерки от местата за настаняване са основна грижа и приоритет на заетите в сектора.

„Въпреки неблагоприятните икономически условия секторът не се поколеба да се откаже от лесни печалби за сметка на здравето на хората. Вярвам, че именно с такава солидарност към обществото ще успеем да ограничим разпространението на пандемията и ще можем да посрещнем идващите празници с любимите си хора по обичаните от нас места“, коментира още тя.

По време на инспекциите се следеше както за изпълняването на противоепидемичните мерки, така и за спазването на разпоредбите на Закона за туризма и Закона за защита на потребителите.

Всички студенти, които попаднаха в проверките на контролните органи, обясниха, че са наясно с указанията и правилата, при които могат да празнуват, и ги спазват.

Николова изказва своята благодарност към държавните институции и органите на МВР за подкрепата и съдействието при реализиране на съвместната инициатива.