Експерт заяви, че при удара от волтова дъга, температурата достига 6000 градуса
Стабилно е състоянието на 16-годишното момче, което беше поразено от волтова дъга в района на Сточна гара във Варна. То е с 50% изгаряния. Вече няма опасност за живота му, предаде БНТ. 

Предполага се, че момчето е искало да си направи селфи. През последните 2 години 9 души са пострадали от волтова дъга в района на жп гари и линии в страната, както и при катерене по вагони.

„Напрежението в контактната мрежа е 25 000 волта, няма нужда да се допирате до кабел. Разстоянието от 2 м. и по-малко е директен риск за здравето и живота. След тези метри в зависимост от влажността на въздуха във всеки един момент може да се появи волтова дъга. В момента на токовия удар температурата, която достига, е 6000 градуса. А въздухът около мястото се превръща в плазма”, съобщи Любомир Любчев, НКЖИ – Варна, NOVA. 

16-годишно момче е с опасност за живота, след като го порази волтова дъга

Относно обезопасяването на мястото, Любчев каза, че от страна на жилищния квартал има поставени огради. На всеки стълб има табела, която оказва, че опасността на високо напрежение и забрана за преминаване на външни лица.

„Разстоянието от покрива на вагона до кабелите е по-малко от 2 метра. Съответно качването на лице върху вагона, почти 100% ще доведе до образуването на волтова дъга”, добави той. 

Има кампания, която върви от години. Инспектори провеждат обучение на ученици в часовете по безопасност на движението, колко са опасни такива действия. Предстоят и още мерки.