/ / iStock/Getty Images
Няма да забраняват пушенето на наргиле на закрито
101952
Няма да забраняват пушенето на наргиле на закрито
  • Няма да забраняват пушенето на наргиле на закрито
Депутатите се отказаха да забраняват пушенето на наргиле на обществени места.
 
Въпреки че законопроектът, който регламентира забраната и бе внесен от лидера на НФСБ Валери Симеонов, бе приет единодушно на първо четене, днес народните представители изненадващо го отхвърлиха. Забрана бе приета единствено за продажба и употреба на наргиле при непълнолетни.

Депутатите обсъждат забраната за пушене на наргиле на закрито

От ГЕРБ аргументираха решението си с факта, че законопроектът няма необходимата нотификация от Европейската комисия и страната ни подлежи на глоби, ако бъде приет.
 
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обясни: „Процедура, свързана с всякакви ограничителни мерки за тютюна и свързаните с тях изделия, изисква, съгласно договора за функциониране на ЕС и всички други правила, процедура по нотификация, съгласно директивата за тютюна. Така внесен от народни представители законопроектът не беше нотифициран, защото те нямат право на нотификационна процедура. Обикновено такива промени се правят от Министерството на здравеопазването, респективно Министерски съвет, и процедурата по нотификация трябва да е предшестваща законодателната промяна. Затова ние се въздържахме да приемем тоталната забрана за наргилета в закрити помещения, защото това крие риск от процедура по наказание на България”.

Решават окончателно за забраната за пушене на наргиле на закрито

Даниела Дариткова
Даниела Дариткова - председател на парламентарната група на ГЕРБ / снимка: БГНЕС

От НФСБ изразиха неудовлетвореност и заговориха за корпоративни интереси, свързани със собствениците на наргиле барове.