/ пресцентър, Министерство на отбраната
Български военнослужещи няма да бъдат изпращани в Украйна, заявиха категорично премиерът акад. Николай Денков и министърът на отбраната Тодор Тагарев. Припомняме, че във вторник президентът Румен Радев заяви, че се тества общественото мнение за изпращане на войски в отделни държави.

Президентът Радев: Тестват общественото мнение за пращане на войски в Украйна

"Следим с интерес и нескрита тревога срещата в Париж на европейски лидери, където започва да се тества общественото мнение за изпращане на войски на отделни държави (в Украйна бел ред). Всички виждаме, че стратегията за даване на още, още и още оръжия явно не дава резултат", коментира президентът Радев. А по-рано френският президент Еманюел Макрон заяви, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще, но че на този етап "няма консенсус". 

"Искам да кажа напълно категорично, че по никакъв начин никой не е поставял въпроса за изпращане на войски в Украйна", коментира премиерът Денков.

"Български войски там няма да отидат," категоричен бе той. 

По-късно военният министър Тагарев сподели същото мнение: "Нямаме никакви намерения да изпращаме български военнослужещи в Украйна", заяви той.

По-рано през деня последваха реакции по темата от български политически лидери, както и от ЕС и НАТО.

"На равнище ЕС няма решение за изпращане в Украйна на войски, включително пехота, заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос, свързан с изявленията на френския президент Макрон.

Говорителят приветства обявената от френския президент коалиция за доставка на ракети с голям обсег и посочи, че Украйна има нужда от такова оръжие. Доставки на оръжие от държави извън ЕС се обсъжда, европейските страни решават дали общият бюджет може да покрива подобни разходи, допълни той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова за отпор на евентуално изпращане на български войници в Украйна.

"Призоваваме всички други опозиционни парламентарни сили и българските граждани да се противопоставим на това. Категоричен отпор на каквото и да е дори евентуално решение за предоставяне на български войници и жива сила в Украйна", заяви тя. 

От "Възраждане" излязоха с официална позиция и запитаха дали българското правителство подготвя страната за война с Русия. "Николай Денков заяви, че България подготвя договор за двустранно сътрудничество с Украйна. На фона на всички останали изказвания на Денков, това води до логичния въпрос - подготвя ли българското правителство да изпрати български военни части в Украйна? Подготвя ли българското правителство България за война с Русия?”, се казва в позицията.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков също коментира темата. "Трябва да се каже ясно – нито един български войник няма да бъде изпратен в Украйна, каза Петков пред журналисти. Той допълни, че е имал много задълбочен разговор с министъра на отбраната Тодор Тагарев, който е разяснил всички дейности, които е направило Министерството на отбраната във връзка с помощта за Украйна.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира срещата между Денков и Зеленски. "Беше забавно с меча до едно време, когато президентът Зеленски не разбра какъв подарък са му дали, защото човекът очаква военната помощ, която българският парламент гласува, а вместо това получи меч", допълни Борисов. естествено когато се заговори от премиера Денков, че ще предостави на парламента да разгледа съответното споразумение, вярно че Зеленски е доста по-опитен човек, каза какво има предвид - съвместно производство на оръжие, обучение и всичко останало и това, което българският парламент реши - трябваше да е вече в Украйна", коментира той.

По думите му тази конфузна ситуация днес е възпалила хората.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня