Народното събрание отхвърли предложението за поставяне на автомати за продажба на лекарства в населени места, в които е установен недостиг на аптеки. Народните представители разгледаха и приеха на първо четене един от двата законопроекта за изменение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

МЗ предлага в аптеките да се поставят вендинг машини за лекарства

Първият законопроект за допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина е внесен от Костадин Костадинов от „Възраждане“. С него се цели осигуряването достъпа на населението до лекарствени продукти във всички области, общини и населени места и на работещи аптеки, включително денонощни. В населените места, в които е установен недостиг на аптеки предложението бе да се създаде правна възможност да бъдат поставени автомати за продажба на лекарствени продукти, съобразно регулацията на действащата нормативна уредба за тази конкретна дейност. Той бе отхвърлен в пленарна зала като “за” гласува 1 депутат от ГЕРБ-СДС, 36 депутати от “Възраждане”, 12 депутати от БСП и 9 депутати от ИТН. “Против” гласуваха 4 депутати от ПП-ДБ и 25 депутати от ДПС. “Въздържал се” гласуваха 2 депутати от ГЕРБ-СДС и 44 депутати от ПП-ДБ.

Вторият законопроект за изменение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина е внесен от Лъчезар Иванов, Деница Сачева, Валери Лачовски и Костадин Ангелов от ГЕРБ. Той цели повишаване проследимостта на наличните количества лекарствени продукти на територията на страната от страна на държавните институции и създаване на възможност за ограничаване на съществуващите не добри практики за нерегламентиран паралелен износ, който е констатиран в редица доклади на различни държавни институции.

ЕК взима мерки, за да пребори недостига на някои лекарства в съюза

Според вносителите с предложените изменения ще се създаде възможност за преодоляване на съществуващите проблеми с лекарствоснабдяването на територията на страната, за намаляване броя на лекарствените продукти, които липсват на българския фармацевтичен пазар и ще гарантира осигуряването на навременен достъп на българските граждани до необходимите им лекарствени продукти. Той беше подкрепен единодушно от 177 депутата.
БГНЕС