Незаконни ромски къщи рушат газопровод
Незаконни ромски къщи рушат газопровод / netinfo
Три незаконно изградени ромски къщи в квартал „Факултета” трябва да бъдат премахнати, защото са построени върху преминаващия от там газопровод на „Топлофикация – София”. Това подчерта кметът на София Бойко Борисов. В края на март газопроводът аварира и от тогава "Топлофикация" работи с мазут.

Кметът Борисов, заместникът му по екология Мария Бояджийска, директорът на столичния инспекторат Гален Ганчев и Влади Калинов от отдел „Контрол на строителството” информираха за резултатите от проверката за собствеността на газопровода и строежите в сервитута му. От изводите става ясно, че газопроводът е строен през 73/75 година на миналия век, а едва преди 2 г. е нанесен в кадастъра на града.

След аварията в края на март сега става ясно, че газо-преносното съоръжение минава през двора и на детска градина близо до завод „6-ти септември”, а по трасето му има незаконни ромски постройки. Изграденият в сервитута на газопровода параклис няма да се бута, обеща Борисов.

Проверката е установила още, че наемател на частни терени върху трасето на газопровода ги предоставил на фирми, за да си хвърлят там земните маси. Собственикът ще бъде санкциониран, а фирмите ще трябва да извозят пръстта, каза кметът.

Toй коментира и последните скандали в следствието и прокуратурата. Според него те хвърлят петно върху членството на страната ни в Европейския съюз, затруднява се работата на службите и едва ли България ще се размине без "тежък мониторинг върху съдебната власт".