Незабавен контрол върху реда в железниците иска новият шеф на БДЖ
Незабавен контрол върху реда в железниците иска новият шеф на БДЖ / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова
Версията за късо съединение, причинило пожара във влака София-Кардам, не е благоприятен вариант за БДЖ. Това каза за Дарик новият директор на БДЖ - Пътнически превози Стефчо Събчев.

Новоизбраният генерален директор на железниците Христо Монов обеща на първата си пресконференция, че ще засили реда в железниците и ще поднови вагоните за пътниците. Той не изключи възможността да създаде вътрешно звено по контрола. В дългосрочен план Монов обеща да осигури цялостна подмяна на вагоните. Това обаче може да оскъпи билетите за пътуване, уточни новият шеф на БДЖ.

Той не пожела да коментира нито една от версиите за пожара във влака, отнел живота на девет души.

Монов потвърди, че е поканен за поста лично от транспортния министър Петър Мутафчиев. Отправени са били предложения и на други хора преди мен, но никой не се е осмелил да поеме поста в толкова тежък за БДЖ момент, допълни Монов. Една от задачите, които си поставя, е да засили охраната в БДЖ и Транспортна полиция. Освен започналата проверка в кушет-вагоните, ще има проверки и на всички пътнически вагони в страната.

Според новият директор на БДЖ - Пътнически превози Стефчо Събчев по техническа причина влак не може да изгори.

Прокурорската версия за късо съединение във влака София-Кардам е лош вариант за БДЖ, но аз не вярвам това да е причината за пожара, каза Събчев. По думите му, ако възникне късо съединение, осветлението ще изгасне, а няма да се предизвика пожар. Събчев беше категоричен, че екипът в БДЖ ще бъде избран лично от него, съвместно с новия директор Христо Монов.