Неясна остава съдбата на миньорите в Бабино
Неясна остава съдбата на миньорите в Бабино / БГНЕС, архив
Неясна остава съдбата на миньорите в "Бабино"
90431
Неясна остава съдбата на миньорите в "Бабино"
Неясна остава съдбата на миньорите в "Бабино"
  • Неясна остава съдбата на миньорите в "Бабино"
  • Неясна остава съдбата на миньорите в "Бабино"

Съдбата на рудник "Бабино" в Бобов дол и на работещите в него миньори остава неясна, след като тази сутрин работодателят е уведомил енергийното министерство, че се отказва от прекратяването на дейността в рудника.

Ресорният министър Теменужка Петкова съобщи, че подаденото вчера уведомление за предстоящо спиране на работата в рудника е оттеглено. Държавата е готова да намери нова работа за всички работници, при евентуалното им освобождаване, увери от своя страна социалният министър Зорница Русинова. И двете посочиха, че не могат да се месят в отношенията между ръководството на "Въгледобив Бобов дол" и работещите в рудника 650 души.

Рудник "Бабино" няма да преустановява дейността си?

Сегашният концесионер на рудник "Бабино" е започнал дейността си през 2007 година, обясни министър Петкова.

"Това, което Министерство на енергетиката е длъжно да прави по този концесионен договор, е да следи за изпълнението на работната програма, на концесионния договор. Периодично се извършват такива проверки, последната е била през април 2016 г.", добави той.

От своя страна, инспекцията по труда е направила няколко проверки в рудника от началото на годината, наложени са 7 наказателни постановления и глоби в размер на над 7000 лева. Социалният министър Зорница Русинова обяви, че бюрата по труда имат готовност да намерят работа възможно най-бързо, ако се стигне до закриване на рудника:

"Например в бюрото по труда в Дупница има около 150 свободни работни места, които отговарят на квалификацията на служителите, които ще бъдат освободени. В бюрото по труда в Кюстендил - също. Около 50 човека има възможност още днес да насочим към един строителен обект. За всички останали има възможност - в рамките на националния бюджет и оперативната програма за квалификация, така че бързо да бъдат трудоустроени на работа".

Вчера от пресцентъра на КНСБ разпространиха информация за постигнато съгласие от страна на работодателя да се направи програма за запазване на работните места и план за изплащане на дължимите заплати на работниците в "Бабино".