Необичайно топло за февруари
Необичайно топло за февруари / netinfo
Необичайно топлото време за Северна България през февруари продължи и днес. Средната температура в Плевен беше с 13 градуса по-висока от обичайната за периода.

От началото на седмицата средноденонощните температури в Дунавската равнина са с 9-12 градуса по-високи от обичайните за това време на годината, съобщи Пенка Илиева, дежурен синоптик във филиала на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН в Плевен.

Илиева уточни, че днес е поставен температурен рекорд във Велико Търново, където е измерена температура от 20 градуса. Досега за 100-годишен период от синоптичните наблюдения абсолютният максимум за този ден във Велико Търново е бил регистриран през 1912 г. - 19.6 градуса.

Близки до рекордните стойности термометрите са регистрирали и в други градове в Северна България, добави Илиева.

Високи температури в цялата страна: 19 градуса е била температурата в Русе. 16 градуса са регистрирани във Видин, Добрич и Сандански, 15 градуса в Лом, Кнежа, Враца и Чирпан. 14 градуса е било в Ловеч, Свищов, Разград, Силистра и Сливен. В София, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Бургас термометрите са отчели 13 градуса. 12 градуса е било във Варна, Драгоман и Кърджали, 10 градуса на нос Калиакра и 11 градуса на нос Емине. Най-ниската измерена температура е била в Гоце Делчев – 9 градуса.