Необичайно много болни от  Хепатит “С” в столицата
Необичайно много болни от Хепатит “С” в столицата / netinfo
Около 300 човека се изследваха безплатно и анонимно за Хепатит “С” в Южния парк в столицата. От тях 20 души или 6,7 процента имат положителен резултат за Хепатит “С”. Това съобщиха от Националното сдружение за борба с хепатита "ХЕПАСИСТ". Този резултат многократно надвишава досега известните статистики, съобщава БТА.

Акцията за анонимно и безплатно изследване за Хепатит „С” се организира от Националното сдружение за борба с хепатита "ХЕПАСИСТ" по повод 1 октомври – Световния ден за борба с хепатита.

Изследването за Хепатит „С” се извършва с капка периферна кръв, като резултатите стават готови за няколко минути. При положителен резултат от изследването, както и за всякакви въпроси, свързани с хроничните вирусни хепатити – профилактика, диагностика, лечение и др., заинтересованите лица могат да се свържат с медицински консултанти на телефон 0700 10 515.

В България честотата на заболелите с Хепатит „В” е около 4 процента (близо 280 000 души), а тази на Хепатит „С” – около 1.5 на сто (близо 105 000 души). Около 20 процента от болните с хроничен вирусен хепатит развиват чернодробна цироза с трайна загуба на трудоспособност и с нисък процент на преживяемост. Честотата на първичния рак на черния дроб при тези болни също е висока – около 4-5 процента годишно, съобщават от сдружението.