Необходим е нов изборен кодекс, смятат от ВМРО-НИЕ, СДС и НДСВ
Необходим е нов изборен кодекс, смятат от ВМРО-НИЕ, СДС и НДСВ / Sofia Photo Agency, архив - Юлиана Николова

Необходим е нов изборен кодекс, защото сегашният не гарантира честни, свободни и демократични избори. Около това се обединиха представители на ВМРО-НИЕ, СДС, НДСВ и неправителствени организации на дискусия в БТА "След избори 2011- нов изборен кодекс?", организирана от ВМРО-НИЕ.

Председателят на ВМРО-НИЕ Петко Атанасов изтъкна необходимостта от нов изборен кодекс и посочи, че сегашният дава възможност за нарушаване на избирателни права и за служебна елиминация на политическите партии, които не са в кръга на държавно субсидираните формации.

Необходим е нов изборен кодекс смятат от ВМРОНИЕ СДС и НДСВ
netinfo


По думите на Атанасов има тотален отказ на институциите да наблюдават и подпомагат процеса за честно, свободно и демократично провеждане на изборите. В голяма степен
институциите прикриха основните нарушения на тези избори, това на юридически и на политически език е отказ от правосъдие, посочи Атанасов.

Председателят на предизборния щаб на СДС Борис Марков посочи, че Изборният кодекс не може да изпълни задачите, за които беше създаден - да отстрани порочните практики при провеждането на избори. Изборният кодекс е негоден, не подлежи на промяна и трябва да бъде написан нов, посочи Марков. Той каза, че до края на януари ще бъде готова концепцията на нов избирателен кодекс, който ще бъде поставен на обсъждане и от СДС се ангажират да бъде внесен в НС на по-късен етап, посочва БТА.

Олимпи Кътев, секретар на НДСВ, също изтъкна необходимостта от нов изборен кодекс. Той допълни, че в работната група по подготвяне на нов кодекс НДСВ ще лансира по-силни предложения като идеята за задължителното гласуване. Кътев посочи, че от НДСВ ще искат дебат по въпроса и допълни, че ползите от въвеждането му са най-малко две - ще се спестят много пари на данъкоплатеца и средства за застъпници при провеждането на изборите.

Необходим е нов изборен кодекс смятат от ВМРОНИЕ СДС и НДСВ
netinfo