Събитията около 10-ти ноември 1989 г. се интерпретират различно. Преврат, доброволно оттегляне или добре планирана операция отвън? Знаеха ли службите какво ще стане, защо не спряха изнасянето на капитали, което последва, и провалиха ли се в опита да спрат бандитската приватизация? Каква беше ролята на Андрей Луканов в процесите след 10-ти? 

30 години от преврата срещу Тодор Живков и началото на Прехода

Какво се случи преди 30 години на днешния ден – отговорите за „Неделята на NOVA” даде Любомир Шопов, който е син на дясната ръка на Тодор Живков - Григор Шопов.

Борисов: Последните 30 години са най-хубавото нещо, което се е случило в новата ни история (ВИДЕО)

„Беше гласувано решение Живков да бъде освободен. Това го изненада и от там дойде изражението му на изморен и отчаян човек, който често се показва по телевизията”, разказа Любомир Шопов.

Президентът Радев: Преди 30 години България пое с ентусиазъм по нов път

По думите му конците в държавата ги е дърпал Андрей Луканов. „Машинациите му изпомпаха немалко държавни пари. Това е добре известно на Тодор Живков. През август 1989 г. Живков пише писмо до баща ми да направят пълно разследване на дейността на тези външнотърговски предприятия. Какво по-голямо предупреждение за Луканов, че не го очаква добро политическо бъдеще”, разказа Любомир Шопов. Той вярва, че всичко, което баща му направил е било в полза на държавата.
nova.bg