Неизбежната самоотбрана – казус за дебати в готвения нов Наказателен кодекс
Неизбежната самоотбрана – казус за дебати в готвения нов Наказателен кодекс / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Анастасов за убийство при неизбежна отбрана
50937
Анастасов за убийство при неизбежна отбрана
Анастасов за шофьорите-убийци
  • Анастасов за убийство при неизбежна отбрана
  • Анастасов за шофьорите-убийци

До Великденската ваканция Народното събрание ще приеме окончателно новия закон за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това съобщи зам.-председателят на парламента Анастас Анастасов.

В интервю за рубриката "МеждУредие" на Дарик кафе той коментира и предстоящите промени в Наказателния кодекс, които ще въведат задължителен затвор за смърт, причинена на пешеходна пътека или при преминаване на автомобил на червен светофар.

Председателят на вътрешната парламентарна комисия смята, че депутатите имат готовност промените в НК да станат факт до месец, какъвто ангажимент пое и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред близки на загинали на пътя. 

За закона за конфискацията на незаконно имущество

В интервю преди дни новият посланик на Великобритания у нас Джонатан Алън напомни, че се надява новият закон за конфискация на незаконно придобитото имущество не само да бъде приет, но и прилаган. Той изрази безпокойство от оставката на председателя на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност Тодор Коларов и попита какво означава тази оставка.

По този повод Анастас Анастасов коментира, че в момента законопроекта е преди второ гласуване, сега се правят предложения по него, но общата концепция се запазва. "Не зная каква е причината да се изразяват съмнения по отношения на закона, но има срокове, които трябва да минат", каза още Анастас Анастасов и изрази надежда проектът да бъде гласуван на второ четене до Великденската ваканция на депутатите.

Промените в НК за шофьорите, причинили смърт на пътя

Отпадат споразуменията - в два от текстовете са слага наказание минимум "лишаване от свободата", което ще попречи да се налага пробация за някои тежки пътни произшествия, обясни по повод готвените поправки в НК Анастасов. Той допълни, че като допълнителни квалифицирани състави ще бъдат вкарани случаи като липса на шофьорска книжка, превишена скорост, както и нарушения, извършени в зони като тротоарите, където автомобилите нямат право да присъстват.

Практически няма промяна във вида на наказанието - единственото, което ние предлагаме е налагането на един минимум наказание "лишаване от свобода", уточни юристът. Сегашните текстове предвиждат в два от случаите - до 5 г. затвор и до 8 г. затвор. В първия случай идеята е наказанието да стане от 1 до 5 г., т.е. има най-малко наказание "лишаване от свобода", в другия случай става от 2 до 8 г. затвор, уточни депутатът.

Без споразумения при алкохол, наркотици и висока скорост

"По отношение на прилагането на наказанията - споразумението е една от формите, които наистина помагат в наказателния процес и в много от случаите може да е полезно, но не и в тези случаи, когато има употреба на алкохол или наркотици, когато шофьорът няма книжка или е избягал от произшествието", обясни Анастасов.

Той подчерта, че всеки, който се качва в колата си е потенциален извършител на подобно деяние, но е и потенциална жертва. "Но това, което спомена и една от майките на загинало дете - не може по пощата да получиш уведомление, макар че сега редът е такъв за това, че делото е прекратено, без да си разбрал дори, че има споразумение", отбеляза още шефът на вътрешната парламентарна комисия.

Смърт след неизбежна самоотбрана - нов казус в дебата около НК

Запитан очаква ли следващите искания за промени в Наказателния кодекс да дойдат от Добрич, където близки на обвинения за убийство студент Илко Радев настояват за по-леки наказания при неизбежна самоотбрана, Анастас Анастасов коментира, че не трябва да се правят обобщения за всички подобни дела. Според юриста от ГЕРБ и сегашните текстове в НК давали възможност на съда да постанови присъда, различна от затвор, при доказана неизбежна самоотбрана.

"Неизбежната самоотбрана е много широка тема, защото това е може би едно от най-сложните положения в наказателното право", отбеляза Анастасов. Той припомни, че е имало промяна преди години в този текст, която е била обявена за противоречаща на основния закон от Конституционния съд.

"Мисля, че и сегашният текст в НК дава възможност на съда, при наличието на превишаване на пределите на неизбежна самоотбрана, да постанови присъда, която да удовлетвори близките на извършителя", каза още Анастас Анастасов. Запитан дали сегашната разпоредба, която предвижда до 5 г. затвор за подобни случаи, може да доведе до присъда, която да не е "лишаване от свобода", той коментира, че може. "Знам и за дело, гледано в Ямболския окръжен съд, където извършителят е бил оправдан".

Случаи като този с Илко - част от дебатите за нов Наказателен кодекс

Юристът подчерта обаче, че всяко едно от тези дела трябва да се разглежда самостоятелно. Запитан дали ГЕРБ биха направили промени в НК, свързани и със случаите на убийства при неизбежна самоотбрана, Анастас Анастасов посочи, че дискусиите в социалните мрежи повдигат много важни въпроси, свързани с наказателното право. Според него обаче част от тези въпроси трябва да се поставят пред работната група в Министерството на правосъдието, която подготвя изцяло нов Наказателен кодекс. "Не трябва да се работи на парче, защото НК е може би най-променяния закон през последните 20 години", допълни депутатът от ГЕРБ.

При представянето на екипа си в началото на годината новият правосъден министър Диана Ковачева съобщи, че очаква до края на февруари да бъде готов проектът за нов Наказателен кодекс, по който се работи. Тогава тя уточни, че след финалната работа по проекта ще бъде направена оценка за съответствието на разпоредбите на новия НК с международните и европейските стандарти. Проектът ще бъде изпратен и във Венецианската комисия за становище. "Ще бъде организирана широка дискусия и се надяваме до края на годината той вече да бъде внесен в Народното събрание", съобщи тогава Диана Ковачева.