Нефтеното петно по Дунав подмина АЕЦ Козлодуй
Нефтеното петно по Дунав подмина АЕЦ Козлодуй / netinfo

Късно през нощта петното от нефтопродукти по река Дунав подмина АЕЦ "Козлодуй" откъм румънския бряг, съобщиха от Гражданска защита.

Вчера, по сигнал на дежурния от Общинския съвет за сигурност в гр. Лом, към 08:22 часа на км 755 (село Орсоя, община Лом) по река Дунав е забелязано петно от нефтопродукти (лека фракция по всяка вероятност от дизелово или корабно гориво) с дължина 10 км и ширина 100 – 120 м.

Незабавно са информирани диспечера на АЕЦ "Козлодуй", РИОСВ, Басейнова дирекция – Враца и община Вълчедръм, като са им дадени необходими указания. В общините Лом и Вълчедръм са предприети мерки по организирането и събирането на информация и следене движението на петното; информирани са кметовете на населените места по бреговата ивица на р. Дунав и е забранен водопоя на животни и ползването на вода за производствени и битови нужди.

Дирекция "Гражданска защита" - област Монтана е поставена в готовност за защита на бреговата помпена станция на АЕЦ "Козлодуй", в случай на необходимост. Изпратен е официален факс до Главния диспечер на Атомната електроцентрала за готовността на "Гражданска защита" – област Монтана за развръщане на бонови заграждения при поискване от страна на АЕЦ.