Нефтеното петно по Дунав край Видин е размито
Нефтеното петно по Дунав край Видин е размито / netinfo

Нефтеното петно от вчерашното замърсяване на р. Дунав в района на Видин е размито и не представлява опасност. Физикохимичните анализи от взетите вчера водни проби показват, че съдържанието на нефтопродукти е в рамките на допустимите норми. Това съобщиха от Басейнова дирекция "Дунавски район" в Плевен.

По данни на Гражданска защита и Гранична полиция - Видин към 7 ч. тази сутрин не се забелязват петна от нефтопродукти и няма опасност от замърсяване. Вероятната причина за откритите вчера сутринта остатъци от нефтопродукти при километър 789 на Дунав в района на Видин, са в резултат на отмиване на отлагания по брега и дъното от предишно замърсяване, вследствие на повишаване нивото на реката, регистрирано през последните дни.

По разпореждане на министъра на околната среда и водите подразделенията на Басейнова дирекция-Плевен осъществиха денонощно наблюдение на замърсения участък. Дежурен екип от Регионално водно бюро-Враца направи съвместна проверка с Регионалната инспекция по околна среда и води и Регионалната лаборатория в Монтана към Изпълнителната агенция по опазване на околната среда. Взети бяха три проби /в 9:00, в 11:00 и в 12:30 часа/ в района на замърсения участък.

Басейновата дирекция поддържа готовност да предприемане действия в съответствие с компетенциите си за гарантиране сигурността на водоизточниците за питейно-битово водоснабдяване на населението и продължава да следи състоянието на река Дунав, уточниха от ведомството.