Недоволство от сроковете за нова Рамкова програма за интегриране на ромите
Недоволство от сроковете за нова Рамкова програма за интегриране на ромите / снимка: Sofia Photo Agency

Представители на Коалиция от ромски неправителствени организации изразиха недоволство от новите срокове, определени чрез заповед на вицепремиера Емел Етем, за изработване на актуализираната Рамкова програма за равноправно интегриране на ромите в българското общество.

 

Чрез заповедта се определя и нов състав на междуведомствената група за изработването на програмата, като от него отпадат повечето експерти от ромските неправителствени организации – от 16, те стават четири, съобщи Деян Колев, ръководител на Център "Амелипе" във Велико Търново и заместник-председател на Националния съвет по етнически и демографски въпроси.

 

Като нов срок за внасяне на Рамковата програмата в Министерския съвет, вместо първоначално 27 ноември 2008 г., е определен 2 април 2009 г., а на Плана за действие – 30 април. Това ще отпрати одобряването й през май в разгара на предизборната кампания, коментираха от коалицията. Като най-тревожно от коалицията определиха обезсмислянето чрез новата заповед на всички усилия на ромските експерти по изработването на Рамковата програма за интегрирането на ромите в българското общество.

 

Те обвиниха държавните институции в явен опит да изключат гражданското общество от процеса на изработване на обновената Рамкова програма за интегриране на ромите и използването на документа с явни предизборни цели.