Всички к**ви се събудиха да се сетят след 15 години, че са изнасилвани. ма и сега закони. К‘во чешем езици?

Това скандално изказване бе изречено от депутата от ГЕРБ-СДС и бивш министър на културата Вежди Рашидов. Думите му се чуват от микрофона на председателстващата заседанието Росица Кирилова по време на почивката. Двамата обсъждат как да продължи заседанието, а Рашидов не знае, че разговрът се чува.

Парламентът заседава днес извънредно за да затегне мерките срещу домашното насилие.

Поправките в НК и Закона за домашното насилие бяха внесени от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС.

Веднага след като изтекоха записи в социалните мрежи, Вежди Рашидов разпространи и извинение.

"Извинявам се за изречените от мен думи днес по време на почивката на пленарното заседание. Давам си сметка, че използваният от мен език е недопустим, особено в настоящия дебат и момент. Още веднъж моля за извинение пред цялото българско общество и всички жертви на насилие", казва бившият депутат на Народното събрание, който е и най-възрастният в парламента.

Малко след това дойде и първото искане за оставката на Рашидов - от Българския фонд за жените.

 

Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова случилото се е "недопустимо". "Думите, изречени от Вежди Рашидов са неуместни и недопустими, особено в настоящия дебат и момент. ПГ на ГЕРБ- СДС категорично се разграничава от изказа и настоява Вежди Рашидов да се извини публично", пише още тя.

"Не искам да коментирам такива пошли думи. Всеки трябва да си понесе последствията", заяви Мануил Манев от ГЕРБ-СДС. 

Тома Биков посочи, че подобни реплики не са уместни, но допълни, че "след като се е извинил, значи е осъзнал грешката си".

"Такива изказвания не са приемливи, именно с това се борим чрез промените днес", заяви Никола Минчев.