/ Thinkstock/Getty Images
Не се очаква шоково поскъпване на хляба
98242
Не се очаква шоково поскъпване на хляба
  • Не се очаква шоково поскъпване на хляба
Не се очаква шоково поскъпване на хляба заради по-високите цени на тока, природния газ и разходите за транспорт. Това коментира в ефира на Дарик председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България Мариана Кукушева. Бизнесът обаче продължава да настоява за диференцирана ДДС ставка за хляба, която дори може да свали цената за крайния потребител.
 
"Хлябът е пазарна стока като всички останали стоки, които се намират на пазара Себестойността на хляба на всеки български хлебопроизводител е абсолютно различна. Тя зависи от много компоненти. Независимо от факта, че трендът на енергийните и транспортни разходи за сега се оказва във възходяща позиция трябва да признаем, че някакво особено повишение на цената на хляба за потребителите не се наблюдава в цялата страна", каза Кукушева.
 
"Цените на енергоизточниците в България са европейски, цената на дизела също е европейска, цената на газа също е европейска. При същото това положение в по-малък грамаж, един хляб в рамките на около 500 гр в Гърция, струва между 2 и 3 евро", уточни тя.

"Категорично заявявам и няма как да има шоково поскъпване на хляба в България. Затова, защото всеки производител сам преценява как може да поеме тежестта на енергийните и транспортните разходи, заплащането цената на човешкия труд, заплащане цената на суровината, обслужването на банкови и административни разходи и всички допълнителни такси и облагания, които съпровождат и влизат в себестойността на един хляб", обясни тя.  
 
"Да успокоим българските потребители, хлябът ще продължи да бъде най-достъпната здравословна, и категорична качествена храна за всички български потребители", каза още пред Дарик Мариана Кукушева.