Не проверявам изявления по медиите, каза Велчев
Не проверявам изявления по медиите, каза Велчев / Sofia Photo Agency
Главният прокурор Борис Велчев определи като защитна тактика изявленията на Евелин Банев – Брендо, че директорът на Националната следствена служба Бойко Найденов и говорителят на главния прокурор Маргарита Попова са заплашвали съкилийника му да свидетелства срещу него и че Румен Петков го карал да свидетелства срещу Маргините. Това заяви главният прокурор след подписване на споразумение с руския генерален прокурор Юрий Чайка за сътрудничество между двете прокуратури.

Аз не съм имал практика да проверявам такива твърдения и няма да коментирам изявления на обвиняеми лица, заяви главният прокурор Борис Велчев и добави, че в момента има около четвърт милион досъдебни производства и по тях обвиняемите също не са доволни от прокурорите, които работят. Всеки има право да се защитава, както намери за добре, включително и в медиите. Оказва, че напоследък е много популярно защитата да не се извършва в съда, а в медиите, коментира още Велчев.

По повод информацията, че 25-годишният син на заместник-председателя на ДАНС Иван Драшков е едноличен собственик на 160 нови апартамента в „Дружба”, главният прокурор заяви, че не знае и току-що чува за това. Той все още не е получил от вътрешната комисия в парламента и доклада на депутатите за проверката в ДАНС. Ако в него има престъпления, извършени от лица в агенцията, компетентна да ги разследва е Военна прокуратура, заяви Велчев, но уточни, че първо трябва да се види дали става дума за престъпления или само за нарушения на закон, които могат представляват единствено дисциплинарна отговорност.

Що се отнася до устните разпореждания на председателя на ДАНС по разработката „Галерия”, Велчев коментира, че в оперативните служби и в Държавната агенция за национална сигурност за разлика от прокуратурата, сигурно има място и за много устни разпореждания.

Маргарита Попова и Бойко Найденов също отказаха да коментират твърденията на Банев.