Не позволиха на директорка да влезе в училище
Не позволиха на директорка да влезе в училище / netinfo

Тази сутрин учители и ученици не са позволили на директорката на 5-то основно училище в столицата Таня Маринова да влезе в сградата.

Директорката Таня Маринова е била продължително време в отпуск по болест. Когато тази сутрин е отишла на работа ученици и учители са й препречили пътя към сградата на училището. От образователното министерство обещаха, че ще съдействат за нормализирането на условията в училището. Конфликтът между директор, родители, ученици и учители съществува отдавна.

През февруари тази година след поредица жалби на учители и родители е извършена проверка от инспектората по образование. При проверката са установени нарушения при воденето на задължителната документация и при организацията на учебния процес. Затова директорката е получила наказание „предупреждение за уволнение”. Освен това през последните две години са сменени 17 от общо 22-мата учители в пето училище.

Министърът на образованието Даниел Вълчев заяви, че заместването на отсъстващи учители е реален проблем и е необходимо да се обмислят санкции за преодоляването му. По думите му мотивът на директорите да не търсят заместници на учители, които отсъстват за няколко дни, е, че това ще натовари бюджетите им. Учителските отсъствия през ноември са малко, но обикновено са на едни и същи преподаватели.