Не може да очакваме нови политически феномени като ГЕРБ и НДСВ
Не може да очакваме нови политически феномени като ГЕРБ и НДСВ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Не може да очакваме нови политически феномени като ГЕРБ и НДСВ
50403
Не може да очакваме нови политически феномени като ГЕРБ и НДСВ
  • Не може да очакваме нови политически феномени като ГЕРБ и НДСВ

Политическата ситуация в страната създава предпоставки за поява на нови партии и формации. Това становище изрази анализаторът Евгений Дайнов по време на дискусия, в която участие взеха още Антоний Гълъбов, Живко Георгиев, Андрей Райчев и Румяна Коларова.

Според тях има всички условия за развитие на националистическа партия, която да не е „Атака”, защото хората, подкрепящи такива възгледи, не са намалели. Според анализаторите обаче не може да се очакват нови политически феномени като ГЕРБ и НДСВ и голямата битка ще си остане между управляващата партия и БСП.

Политологът Евгений Дайнов коментира, че се отваря политическо пространство за нови лица и ще спечелят тези, които заложат в говорене си на две теми. „Първо, да разкажат как ще върнат държавата на гражданите, т.е. как ще пазят гражданите от разюзданото чиновничеството и алчните монополи и олигарси. А който направи така, че безболезнено да включи и проблематиката на опазване на околната среда в целия този пакет, ще има доста голяма парламентарна група”, обясни той.

По думите на Дайнов като нови политически субекти се очертават формацията около Меглена Кунева и тази около телевизия СКАТ. Според Живко Георгиев обаче проекта на Кунева е под въпрос.

„Този тип безспорно полезно гражданско, либерално, демократично говорене, на което тя особено много разчита, би загубило своя чар, ако нещата в България придобият поне една част от драматизма на ситуацията в Гърция. А това е твърде възможно”, коментира той.

Анализаторите допълниха, че ГЕРБ не е партия, която носи сериозни рискове от радикален разпад. БСП ще бъде изправена през апаратен сблъсък, но трудно може да се очаква колапс сред социалистите. Според анализаторите въпрос е всичко голямата битка си остава ГЕРБ- БСП.