Не могат да бъдат издадени смъртни актове на загиналите в Горни Лом
Не могат да бъдат издадени смъртни актове на загиналите в Горни Лом / снимка: БГНЕС
Не могат да бъдат издадени смъртни актове на загиналите в Горни Лом
75272
Не могат да бъдат издадени смъртни актове на загиналите в Горни Лом
  • Не могат да бъдат издадени смъртни актове на загиналите в Горни Лом

Към момента няма как да бъдат издадени смъртни актове на жертвите от взрива в село Горни Лом, не се коментира и въпросът за организиране на погребения. Това обясни за Дарик кметът на община Чупрене Ваньо Костин.

Трябва да има тленни останки или някакъв ДНК материал, за да се издаде смъртен акт, обясни кметът община Чупрене Ваньо Костин:

„Това, което мога да кажа е, че тази сутрин влязоха екипи на следствието под надзора на наблюдаващ прокурор и се започва оглед на място. Не се знае колко ще продължи той. Ако бъдат намерени предмети или останки на част от хората, ще се върви към анализ, ДНК експертиза, разпознаване на предмети от близки и обявяване на изчезналите за починали. Ако не се намерят останки от трупове или предмети, тогава се върви към решение на съда, но то ще се проточи около 5 години - такава е практиката. Това е времето, в което не трябва да има генетичен материал, за да бъде обявено от съда дадено лице за починало. На този етап никой не може да издаде актове за смърт, докато не намерим предмети или ДНК материал".

Смъртният акт е нужен на близките за погребение, за прехвърляне на имоти и други административни процедури. Без него наследниците не могат да получат наследство, социални помощи, не може да се получи и наследствена пенсия за децата. Починалият фактически не е починал пред държавата, а това от своя страна означава, че ако на негово име има кредит или други задължения, се трупат лихви и следват наказания.