Не местят офисите на Разплащателната агенция в Пловдив и Разград
Не местят офисите на Разплащателната агенция в Пловдив и Разград / снимка: Sofia Photo Agency

Министърът на земеделието Нихат Кабил каза, че няма да прекрати договорите за наем на сградите в Пловдив и Разград, в които се помещават регионалните офиси на Разплащателната агенция.

Заради финансово платения заем за сградите на двата офиса в Разград и Пловдив прокуратурата привлече като обвиняем шефа на Държавен фонд „Земеделие” Асен Друмев, който бе отстранен от длъжност с решение на съда.

В коларите на парламента министър Нихат Кабил обясни, че офисите на разплащателната агенция в двата града работят и приемат заявления. Той уточни, че всички възможности за наемане на сгради в Разград и Пловдив са били изчерпани.

„Искате регионалните офиси да останат на улиците ли, кой ще поеме отговорност за това”, попита министърът на земеделието. По време на парламентарния контрол Нихат Кабил каза още, че вярва в българското правосъдие и то ще каже дали в дадения случай има нанесена вреда на държавата.

Нека да се знае, че няма откраднати пари. Всички авансови средства, дадени като наем, са вложени в строителни работи, а наемите са по-ниски от действащите в района, заяви министърът.

По отношение на нарушенията по програма САПАРД Нихат Кабил съобщи, че от 2833 одобрени проекта, при последващия контрол са открити нередности по 37 проекта, 309 договора са анулирани, а по 13 проекта има констатирани данни за измама.