Не е ясно ще продава ли Кристис античната чиния
Не е ясно ще продава ли Кристис античната чиния / netinfo

Адвокатите на лондонската аукционна къща „Кристис” обжалват в момента решението на английски съд, според което сребърната чиния, открита у нас, която щеше да се предложи на търг днес, трябва да бъде запорирана и иззета, научи Дарик. Съдът издаде тази заповед, след като от Върховната касационна прокуратура изпратиха молба за съдействие до британските власти и по специално до прокуратурата към митниците. Докато не завърши заседанието на съда сребърната чиния не може да бъде продадена.

По този повод Камен Михов, завеждащ отдел "Международно правно сътрудничество" към Върховна касационна прокуратура каза:

Заповедта е издадена от съд във Великобритания. Както в България, така и във Великобритания законите казват, че съдът е орган, който може да издава заповеди за запор на вещи. Действие по тази заповед извършва не съдът, а полицията и прокуратурата. Така че, съдът е издал заповедта, тъй като е сметнал, че съществуват необходимите доказателства, за да бъде запориран предметът с оглед той да бъде предоставен на британските съдебни власти, за да бъде довършено разследването по този повод. А пък съответно службите, които са поискали подобно действие, това е съответната прокурорска служба във Великобритания, имат задача да изпълнят съдебната заповед.

Дали това ще се случи?

Към настоящия момент все още не сме получили информация от Лондон за това какво точно се е случило днес. Нашата информация от снощи е, че ще се предприемат действия в тази насока. Разбира се, очакват се и ответни действия от адвокатите на „Кристис”, както и на този тръст, който се легитимира в момента като собственик на този византийски предмет, за който претендира българската държава. И вероятно те ще обжалват. Дори имаме информация, че подобни жалби вече са постъпили. Но, след като има реакция от защитниците предполагам, че това ни насочва към идеята, че има пък действия от прокурорските органи. За голямо съжаление връзката ни с британската фирма ще се осъществи едва,като прокурорите се върнат в офиса и ми се обадят.