Няма данни досега да е боледувал от психични разстройства
"Досега не е имало сигнали за насилие в семейството на убитото дете в Севлиево". Това обяви по време на брифинг Борислав Муеров, директор на ОД на МВР-Габрово. 

„Знаем, че мъжът е имал психически срив на 17 януари. Тогава са извикали Спешна медицинска помощ и е бил откаран в психиатрия. След това е бил изписан на домашно лечение.

Трагедията в Севлиево: Мъжът е бил с тежка психоза (ВИДЕО)

Няма данни досега да е боледувал от психични разстройства. Също така не е имал разрешение за носене на огнестрелно оръжие”, поясни Муеров. Мъжът работи като ведомствен охранител. Не е познат на полицията и няма криминални регистрации.

Сигналът за престъплението е получен от комшия на 4 февруари в 12:30 часа. „Веднага е изпратен патрулен екип, който установява в спално помещение дете в безпомощно състояние, което е на приблизително 2-годишна възраст.В съседната стая е намерен и бащата. Екип на Спешна помощ е установил смъртта на детето. Бащата е бил с порезни рани в областта на китките и глезените. Бил е в неадекватно състояние и е транспортиран в болницата в Габрово. След това отново е бил настанен в психиатричната болница в Севлиево”, каза още Борислав Муеров.

Иззети са множество веществени доказателства. Работата по случая продължава с набиране на информация от всички роднини, свидетели, комшии, колеги на бащата. 

Патрулен автомобил цял ден и цяла нощ охранява дома, в който се е разиграло убийството. „Голяма трагедия. Познавах повече майката, защото излизаше с детето, когато е хубаво времето”, разказа  една от съседките.

Според психиатри, само съдът е този, който може да задължи човек в депресивно състояние да се лекува принудително. „В един момент, ако заяви, че не иска да остава там, никой не може с пръст да го пипне.

Той може да стои и да каже, че не желае медикаменти. Това е хотелски престой.  Ако се откаже от интензивна грижа и се подпише за това, че отказва да бъде лекуван, никой не може да го принуди, защото се нарушават човешките ви права”, коментира д-р Веселин Гелев.

С постановление на Окръжна прокуратура-Габрово разследването по случая е възложено на Окръжната следствена служба-Габрово. Образувано е досъдебно производство за умишлено убийство на малолетно лице.
nova.bg