Не е имало опасност за пътниците на борда на правителствения Ту-154
Не е имало опасност за пътниците на борда на правителствения Ту-154 / снимка: Sofia Photo Agency
Не е имало опасност за пътниците на борда на правителствения самолет, с който пътува делегацията на президента Георги Първанов. Това увери командирът на полета Цвятко Луканов, минути след като авариралият Ту-154 кацна на Летище София. Самолетът ще бъде подложен на технически изпитания и до 3-4 дни ще влезе отново в експлоатация.

Според Луканов, причина за инцидента може да са лошите атмосферни влияния над Азорските острови. По думите му носовата стойка просто не се е прибрала и не се е заключила. Според командира, такава ситуация е възможна при всеки самолет.

Екипажът на самолета е имал пълно право според нормативните изисквания да продължи полета, взето е единодушно решение, да бъде приземен на остров Лажес, заради осигуряване на пълна безопасност на пътниците. Разрешеното тегло за аварийно кацане е 80 тона, а самолетът е бил зареден с гориво, с което се е превишила допустимата норма, обясни Луканов. Това е наложило няколкочасовото летене за изразходване на горивото.

„Ръководството на отряда, Министерството на транспорта, визирам г-н Мутафчиев, мисля, че работят за вземането на нова техника. 19-годишен е самолетът, само че това не е критерий, който говори особено много. Ресурсът на този тип самолети принципно е 30000 часа, а нашият самолет конкретно има около 5800 часа”, добави Луканов.

Самолетът е придвижен до Барселона, откъде кацна на столичното летище. Полетът обратно е продължил при височина от 7 хиляди метра, съобщи още Луканов, като подчерта, че нормалната височина при пътуване е около 11 хиляди метра.

Предстоят технически прегледи от специално сформирана комисия, която да установи причините за аварията. Според командир Цвятко Луканов, след няколко дни той ще влезе в експлоатация и следващото пътуване на държавник ще се осъществи с него. Луканов уточни, че в момента Авиоотряд 28 не разполага с друг самолет за държавни полети.