НДСВ предлага изборни гишета вместо тъмна стаичка
НДСВ предлага изборни гишета вместо тъмна стаичка / netinfo

От НДСВ се обявиха за премахване на тъмната стаичка за гласуване като една от мерките срещу купуването на гласове. Жълтите държат още гласуването у нас да стане задължително, като преди това да бъде проведен референдум за нагласите на хората. От жълтата партия подкрепиха някои от идеите на президента за промяна в избирателната система, като например въвеждането на пропорционалната система с мажоритарен елемент и активната регистрация, както и увеличаването на държавната субсидия за политическите сили, събрали над 1 процент от бюлетини на последния парламентарен вот. Жълтите се обявиха срещу предложението на Първанов за ограничаването на участието на партиите в избори, когато нямат 1% от гласовете на предходни парламентарни избори.

Вместо тъмната стаичка да бъдат въведени изборни гишета, в които да се забрани влизането със GSM, предлага председателят на вътрешната комисия Минчо Спасов:

„Ние предлагаме премахване на изборната кабинка въобще, а въвеждане на това, което сме свидетели в другите европейски държави уединени гишета за гласуване, които от една страна ще ускорят изборната процедура, а от друга страна ще допринесат за това да не се правят вътре – зад завеската, гимнастики, които са нечистоплътни”, добави Спасов.

Сред административните и законодателните мерки на жълтите е и предложението им за наказание от 5 години затвор и дори повече за покупка на гласове, като за целта се използват и СРС-та. Сред другите предложения на НДСВ е отпадането на условни присъди за търговия с изборното право. НДСВ е за засилване на мажоритарния елемент в пропорционалната система и продължава да стои на виждането си за въвеждане на регистрация чрез биометрични данни. Според Минчо Спасов противопоставянето на идеята за пръстовите отпечатъци означава, че се подкрепя статуквото.