НДСВ опроверга одита на Сметната палата
НДСВ опроверга одита на Сметната палата / netinfo

Само една от структурите на НДСВ е преотдавала неправомерно помещение под наем, за което ръководството на партията е предприело необходимите мерки. Това се казва в съобщение на жълтата централа по повод вчерашния одитен доклад на Сметната палата за финансите на партиите и управлението на предоставеното им имущество през 2006 г.

В доклада на Сметната палата НДСВ е посочена като една от осемте политически партии, които имат приходи от преотдаване под наем на отпуснатите им партийни офиси.

НДСВ е от партиите, към които докладът прави сравнително малко бележки. Ръководството на НДСВ е запознато с одитния доклад и е разгледало цитираните в него нарушения”, се казва в съобщението на НДСВ. Според партията докладът на Сметната палата е „добра основа както за контрол върху ефективното управление на общинско и държавно имущество, така и за размисъл как то да отговаря на общественото доверие към партиите”.

Колкото до дължимите суми към държавата, сведени след изплащане на голяма част от тях до 14 581 лева, те могат да се погасят от вземанията на НДСВ от надвнесен данък върху получени дарения, който е в размер на 12 892 лева, съобщават от жълтата партия.

Във връзка с другото констатирано нарушение – ползваното от партията дарение от фирма, която е изпълнител на обществени поръчки, от НДСВ съобщават, че в централата се съхранява декларация от дарителя, в която той е записал, че не нарушава Закона за политическите партии. „Друг механизъм, по който една партия може да получи информация от дарителя, по закон няма - отговорността за невярна декларация носи деклараторът”, се казва още в съобщението.