НДСВ иска промяна в дневния ред в Катарино
НДСВ иска промяна в дневния ред в Катарино / снимкa: Sofia Photo Agency

В последните три месеца след Хисаря, не свършихме кой знае какво в коалицията, каза Христина Христова, бивш министър на социалната политика, заместник-председател на парламентарната група на НДСВ в „Деня” на Дарик. Има много неща, които трябва да свършим в областта на доходите, на социалната политика, включително и на здравната политика.

Обнадеждена съм, че утре ще се вземат решения, защото знам, че министрите са се подготвили с аналитични доклади и предложения. На тази основа ще може да се вземат решения, водят се дебати между коалиционните партньори по-различни теми, включително и за структурните промени, каза Христова.

В НДСВ сме обезпокоени от предстоящия за България доклад на ЕК и трябва да гоним три приоритета: реформата в МВР, реформата в съдебната система и борбата с корупцията, организираната престъпност, управлението и контрола по усвояването на европейските фондове, това е реалният дневен ред, каза още Христова.

Ние сме заявили пред нашите партньори, че НДСВ желае дневният ред в Катарино да бъде естественият ред на държавата в момента, защото това освен, че е събрание на правителството, е и много важно за държавата, а важното са тези три приоритета, по които ще бъдем оценявани, заяви Христова.

Трябва да мислим за макроикономическата сигурност, внимателно да подхождаме към доходите, към заплатите, защото не може да се разпределя нещо, което не е произведено. Да се обвързват заплатите с линията на бедност не е състоятелно, защото заплатата е възнаграждение на дадено количество и качество за труд. Заплатата не може да играе роля на социална помощ.

Планираното увеличение на пенсиите от 9,5% беше на прогнозни данни, а формулата си стой в кодекса за социално осигуряване, т.нар. „златно швейцарско правило”, където се взима половината от увеличението на инфлацията, половината от увеличението на средния осигурителен доход. След като се сметна осигурителният доход се оказа по-висок. По закон увеличението от 10,35% се полага на българските пенсионери, заяви Христова.

От НДСВ настояват излишъкът да се използва за подобряването качеството на живота на пенсионерите. Коалиционното управление е сложно и трябва да се търсят пресечните точки и целта на тези два дни, да се водят дебати и да се стига до консенсуси, каза Христова.

Ще се търси преструктуриране на осигурителните вноски вътре в осигурителната система: ще се намали осигурителната вноска при трудова злополука, вноската за безработица.

На въпрос дали НДСВ би напуснало коалицията, Христова отговори, че НДСВ е коректен коалиционен партньор и си дава сметка, че става въпрос за управлението на страната и всички добри неща, които се случват, ще бъдат добри за всички партии в коалицията и лошите неща ще бъдат лоши за всички. Вместо да прогнозираме какво би станало, по-добре е да направим усилия, за да се случат добрите неща, каза Христова.