НДСВ иска незабавна приватизация на столичното парно
НДСВ иска незабавна приватизация на столичното парно / снимка: Sofia Photo Agency

Незабавно да се премине към процедура за приватизация на „Топлофикация–София”, след решението на Столичния общински съвет да прехвърли дела на общината в дружеството на държавата. За това настояха от НДСВ, които са обсъдили темата на заседание на вътрешнопартийния си съвет по икономически въпроси.

Досегашният политически пинг-понг между Министерството на икономиката и енергетиката и Столичната община доведе до неяснота и несигурност за отоплението тази зима. Част от хората все още нямат топлоподаване, каза зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев.

По думите му „Топлофикация–София” потъва финансово и повлича след себе си и „Булгаргаз”, създавайки несигурност за финансовото му бъдеще. Затова жълтите били окуражени от решението на Столичния общински съвет от четвъртък да предостави всички свои акции на министерството.

Според Велчев ресорното ведомство трябва да се съгласи с това решение и незабавно да започне процедура по раздържавяване с търсене на стратегически инвеститор с доказан международен опит.

Той бил чувал от уважавани международни институции като Международната финансова компания, че реалната стойност на подобно дружество е стотици милиони лева.

Личното мнение на Велчев е, че след приватизацията, в случай че държавата реализира значителен приход част от него трябва да бъде разпределен на общината. Според Петър Кънев от левицата чисто теоретично раздържавяването е добър вариант, но практиката в София показвала, че каквото се приватизира, след това хората плащат допълнително за него. За мен това е една общинска фирма, така Петър Кънев отговори на въпроса за личното му мнение дали дружеството трябва да бъде държавна собственост или да се приватизира.

Председателят на енергийната парламентарна комисия Рамадан Аталай от ДПС посочи, че за столичната „Топлофикация” е необходим сериозен собственик, който да предприеме действия за намаляване на цената на топлинната енергия.