НДСВ чака предсрочни избори заради евродоклада
НДСВ чака предсрочни избори заради евродоклада / снимка: Sofia Photo Agency, архив
НДСВ чака предсрочни избори заради евродоклада
55277
НДСВ чака предсрочни избори заради евродоклада
  • НДСВ чака предсрочни избори заради евродоклада

Черновата на евродоклада е унищожителна и вещае тежка правителствена криза и предсрочни избори. Оценката е на НДСВ, които от неделя разполагат с проектодокумента.

В оценката се отчита провала в съдебната реформа, продължаването на мониторинга на Брюксел, оставането извън Шенген, посочи лидерът на жълтите Христина Христова.

По думите й, така страната ни "остава под лупа". Тя определи като "нескопосан" опита на управляващите да прехвърлят отговорността за критиките върху съда. Според Христова е било грешка премахването на фигурата на министъра по европейските въпроси, каквато съществуваше при тройната коалиция.

"В НДСВ се чудим защо трябва да консумираме негативите на авантюристичния отказ от позицията на министър по европейските въпроси на ГЕРБ. Очевидно е, че най-малкото има конфликт на интереси министърът на вътрешните работи и министърът на правосъдието да координират механизма на проверка и сътрудничество между България и Европейската комисия. С този доклад падна митът, че това правителство е по-добро от предишното", добави по темата Христова.

Минчо Спасов отговори на въпроса с какво от НДСВ са допринесли за сегашното управление на страната така: "Приносът на НДСВ е в това, че царят не разреши на Бойко Борисов да стане министър в тройната коалиция, каквото беше неговото желание. Той искаше да стане министър на отбраната. Царят каза, че политическата кариера не е подходяща за него и той му се разсърди".