НДСВ бойкотира Миков заради подслушването
НДСВ бойкотира Миков заради подслушването / netinfo

Председателят на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов ще предложи на ръководството на НДСВ царската партия да не подкрепи предложените от вътрешния министър Михаил Миков промени в Закона за МВР, които се отнасят до обединяването на ДОИ и ДОТИ в една агенция, но в рамките на МВР. Жълтите настояваха тя да е извън вътрешното ведомство. Ето какво още каза Спасов за Дарик:

На първо четене законът се гласува по принцип и ние ще го подкрепим, защото нямаме намерение да блокираме положителни неща, предлагани от г-н Миков каквато е например дирекцията „Вътрешна сигурност”, но на второ четене аз ще препоръчам на политическото ръководство на НДСВ да не подкрепяме и да гласуваме против предлаганите промени по работата със СРС.

Как ще отговорите на онези, които ще изтълкуват тази ваша позиция с това, че в законопроекта не влезе предложението ви за 20 лева в джоба на пътните полицаи?

Аз своевременно оттеглих това предложение, за да няма такива инсинуации.

Контра аргументът на вашето предложение беше, че всичко това може да се опише в една наредба, това което предлагате, и не е задължително да влезе с поправките в Закона за МВР?

В личен разговор с членовете на комисията министърът пряко се обяви, че е против такава наредба.

Казвате, че министърът наподобява на профсъюзен лидер на полицаите, кое ви карате да смятате така?

Например, отказа на министъра да въвежда рестрикции за полицаите с мотива, че това би ги разстроило или настроило срещу него. Аз подчертах и пред него, и пред колегите от комисията, че думата министър означава служител и той трябва да служи на обществото, а не бива да се старае да печели симпатиите на своите подчинени.