Назначена е проверка за кражбата в столичната полиция
Назначена е проверка за кражбата в столичната полиция / netinfo
Министърът на вътрешните работи Румен Петков е назначил вътрешна проверка веднага след кражбата от сградата на Столична дирекция „Полиция” (СДП), при която изчезнаха дознания и веществени доказателства. Очаква се проверката да приключи най-късно до 5 септември, след което ще бъде взето решение за наказания на провинилите се служители от СДП.

Румен Петков каза още, че вече е ясно точно кое дознание е мотивът за кражбата от сградата на СДП и допълни: „Ще наложа съответните най-строги дисциплинарни мерки, очаквам да ми бъде предоставена и оценка за състоянието на охраната на сградата на столичната дирекция. Проблемите там са много, те далеч не опират до охраната, до състоянието на сградния фонд. Има съвършена яснота кои са дознанията, които са изчезнали, има много ясен индикатор кое точно от дознанията е мотивът за тяхното изчезване”.

Петков допълни, че „всички изчезнали дознания ще бъдат възстановени, голямата част от тях, включително и ключовото, вече са възстановени. От изчезналите веществени доказателства нито едно не представлява форма на притеснение относно приключване на работа по дознанията и повдигането впоследствие на обвинение”.

От МВР завиха, че информацията за кражбата, излязла вчера от прокуратурата, е била съгласувана с ръководството на полицията и е била забавена умишлено, за да могат криминалистите да работят спокойно по случая.