Наводнение в Стария театър в Разград
Наводнение в Стария театър в Разград / DarikNews.bg, Разград, Радка Минчева

Сградата на Стария театър в Разград се наводни, съобщиха от читалище „Развитие 1869" в града, което е собственик на сградата.

Водата е тръгнала от втория етаж от спукан или пробит противопожарен хидрант, потекла по стълбите и се събирала в камерната зала в приземната част. Потекло и по стените отвън, преминаващ гражданин алармирал за инцидента. Вода до глезените е имало в камерната зала, когато дошли читалищните дейци и пожарникарите. Помещението е отводнено, но поставеният преди година ламинат вече не става за нищо - каза председателят на читалището Иван Радушев. Вода под формата вече на лед има и в основната театрална зала.

Течът е спрян като е разбита стената, където е кранът, тръбата е срязана и затапена. Преди това е спряна водата на квартала, където се намира сградата.

Радушев обясни, че още преди да започне февруари водопроводните и тръбите на парното са източени, тъй като читалището няма средства за поддръжка на температура, при която да не измръзват тръбите. Хидрантът, предизвикал наводнението, обаче бил на някаква друга връзка, за която и служителите на „ВиК", съдействали при източването, не знаели.

Наводнение в Стария театър в Разград
netinfo

Радушев каза още, че през зимата са спрели дейностите в сградата, тъй като от местната управа не отпуснали исканите 5000 лв. за поддръжка. Настояването бе представено на публичното обсъждане на бюджета, както и на окончателното гласуване на сесията в понеделник, но не бе одобрено. Сега тепърва ще се смятат щетите, и пак ще се искат от общината.

Преди построяването на Общинския културен център в Разград - 2003 г. - в сградата се помещаваше местният театър, след това там изнасяше представления трупата на Държавния музикално-драматичен театър „Назъм Хикмет", по-известен като Турския театър. След закриването през 2010 г. масивната сграда се ползва от изконния й собственик - читалище „Развитие 1869", в нея се изнасят концерти, правят се и кинопрожекции.

Наводнение в Стария театър в Разград
netinfo