Натрупването на проблеми в годините отключило яда в Катуница
Натрупването на проблеми в годините отключило яда в Катуница / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Размириците в Катуница се дължат на натрупване на проблеми през последните 20 години и наличието на екстремистки настроени групи. Тезата е на председателя на ДАНС Константин Казаков, който представи доклад по въпроса в ресорната парламентарна комисия.

Всеки призив към етническа или религиозна нетолерантност може да застраши националната сигурност, коментира още Казаков. По думите му има крайно екстремистки елементи и по тази причина партиите и медиите трябва да избягват призиви за етническа нетолератност.

Казаков допълни, че такива екстремисти има и в ромските квартали, но отказа да конкретизиран.

Безредици в пловдивското село Катуница избухнаха вечерта на 23 септември след като там беше убит 19-годишен младеж. Саморазправа между българи и роми вдигна на крак през нощта десетки полицаи, а сутринта разярени жители на селото щурмуваха имоти на Кирил Рашков - Цар Киро. При сблъсъците между жители на селото и приближени на Рашков пострадаха двама местни и трима полицаи.

Избухналият бунт в Катуница взе втора жертва - 16-годишният Павел, който бе един от участниците в поход към махалата с именията на Цар Киро. На момчето му прилоша и припадна на метри от мястото, където бе прегазен 19-годишният Ангел Петров. Момчето е с присадено преди няколко години сърце, което не е издържало на напрежението.

В следващите няколко дни напрежението в Катуница не само че не стихна, но излезе от границите на селото. Демонстранти излязоха в много градове, близо 170 души бяха арестувани в цялата страна.