Насърчават младите да стават учители
Насърчават младите да стават учители / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Насърчават младите да стават учители
67238
Насърчават младите да стават учители
  • Насърчават младите да стават учители

Учителите, които карат допълнителни квалификационни курсове, ще получават повече пари и ще имат възможността да израстват по-бързо в кариерата. Това заяви министърът на културата Анелия Клисарова по време на изслушване на Стратегия за развитие на педагогическите кадри пред образователната парламентарна комисия.

Това според Клисарова е част от мерките да се насърчават младите хора да стават учители. По думите й чрез новата стратегия младшият учител ще става старши за 5 години, а не както досега за 10 години.

Предвижда се да има и стажант-учители, чийто стаж ще е по-дълъг от задължителните стажове на студентите и ще бъде платен.

За да може учителят да стане старши за 5 вместо за 10 години, той трябва да мине курс, на който ще се получават квалификационни кредити, които се равняват на определен брой точки. Когато натрупа въпросните точки, учителят бива повишен. Растежът в длъжност вече ще бъде обвързан и с по-голяма добавка към заплатата, посочи още Клисарова. Други от мерките в стратегията, представени от министъра са: „За да можем да мотивираме университетите да развиват повече педагогическите специалности се предвижда да бъде повишен стандартът за издръжка на един студент в съответните факултети. Разбира се, хубаво е да се направят и някои социални придобивки за вече завършилите млади учители, като поемане на транспортни разходи, жилищни разходи. Много важна е мотивацията. Кой иска да стане учител и защо иска да стане учител, и ще остане ли в системата след това.

По думите на министър Анелия Клисарова прогнозите за увеличаване на учителските заплати през 2014 не са оптимистични: „Ние ще се борим за увеличение, не че не се предвижда. Правят се разчети. Икономическите условия не знам доколко ще позволят да има увеличение на учителските заплати, и с какъв процент, ако това е възможно. До края на тази година не може да има".

Според Клисарова стратегията за развитие на педагогическите кадри ще доведе и до по-качествено образование.