Насърчават майки да не изоставят децата си
Насърчават майки да не изоставят децата си / netinfo

Бременни и майки в риск да изоставят децата си ще бъдат настанявани временно до 6 месеца в специални звена „Майка и бебе”. Това гласи една от промените в правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, които бяха одобрени о т правителството.

В специалните звена ще се извършват консултации, ще се насърчава родителската привързаност и ще се подпомагат младите майки чрез специални психологически и юридически съвети.

С приетите промени родителите, които сами отглеждат децата си, ще ползват по-благоприятни условия за достъп до социално подпомагане до момента, в който децата им завършат средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст. В кръга на семейните доходи няма да се взима предвид получаваните от учениците стипендии, както и отпусканите еднократни помощи.

За да се насърчат безработните да си намират работа и до повишават квалификацията си, при определяне на доходите за подпомагане също няма да се взимат предвид стипендиите, които се отпускат по реда на Закона за насърчаване на заетостта.

Центровете за обществена подкрепа ще предлагат социални услуги от понеделник до петък, като целта е хората с увреждания да не бъдат трайно отделяни от семейната си среда.