Насрочено е делото за катастрофата на Бакаджика
Насрочено е делото за катастрофата на Бакаджика / снимка: Sofia Photo Agency

Делото за катастрофата на Бакаджика, при която загинаха 18 души на 28 май миналата година, вече е насрочено. Съдебните заседания започват на 1 февруари и е предвидено да продължат до 5 февруари. Обвиняемите за смъртта на 18-те жертви са двама - Слави Славов, собственик на автобуса и шофьорът Господин Господинов.

По делото са призовани около 170 човека. Близо 60 са ранените, пострадалите по-леко в катастрофата и наследниците на загиналите. Ще бъдат изслушани 40 свидетели и вещите лица по извършените експертизи.

Процесът вероятно ще е един от най-тежките в последните десет години, гледан в Ямбол.

18 души станаха жертва на катастрофа с автобус край Ямбол на връх Спасовден през 2009 г. Ранени при инцидента бяха 14 човека. 17 души загинаха на място при катастрофата, а 72-годишна жена, която получи тежки травми, почина месец по-късно.

Мястото на трагичния инцидент бе местността Бакаджик, където стотици се бяха събрали за най-големия събор на тракийските дружества у нас.

Катастрофиралият автобус "Чавдар-Сетра" бил на 20 години, но преди да потегли по пътя от „Дружба" към Ямбол е минал на преглед, при който е установено, че е технически изправен. В него пътували 19 души от Дома за стари хора в Ямбол. Водачът беше 60-годишен мъж, също от Ямбол, на когото резултатите от кръвната проба показаха 0,29 промила алкохол в кръвта.