Наследник на опълченец от русенското село Сваленик пази семейните спомени и традиции, предавани повече от столетие.

Цветелин Радулов не само е наследил родови саби, но е посветил години от живота си в издирване и колекциониране на оръжия. Част от колекцията му представя не само саби и ятагани, но и всички стрелкови системи от времето на Руско-турската война, предава NOVA.

Всички в русенското село Сваленик тачат паметта на Иван Драганов-Комитата. Изградили са му паметник, а историята за будното и обикновено селско момче се предава от поколение на поколение. 

Честит национален празник! (ГАЛЕРИЯ)

„Присъединил се към руските войски в навечерието на обявената вече Руско-турска война. Опълченец от четвърта дружина, участвал в серия боеве, накрая в Стара Загора - цялото отстъпление и завършил бойния си път на Шипка.

Тежко ранен, спасен по чудо от френски хирург, пленен от турците, той доживява свободата”, разказа Цветелин Радулов. Възпитаван в любов към България, Цветелин израснал в среда на патриоти и сред семейните реликви. Така се появил и интересът към оръжията, част от които наследил, други издирил.

„Аз не знаех друга среда, оръжието. Като се почне от скритите на тавана саби до пушката на този дядо, пищова на другия дядо. Това беше начинът ми на живот. Оръжията са немалък брой. С годините разбираш, че цифрата не е от значение, по скоро темата, състоянието, историите на оръжието”, добавя Радулов.

И точно оръжията, които разказват истории, са най-ценните експонати в колекцията на русенеца. Пази се дори бухалката, с която млада жена е убила черкезин край селската чешма.

С емоционалния заряд да държиш историята в ръцете си, независимо дали е оръжие, войнишка шапка, или дори копче, Цветелин Радулов възпитава и следващото поколение наследници на Комитата-двете си дъщери. Семейството тачи трети март като реликвите си.

„На децата ми, а и на другите разказвам приказката за двете шапки - мюсюлмански фес и християнски калпак и че на трети март спира тази тъжна нелепа приказка, в която човек не се възприема по качествата, а по вида, цвета и формата на шапката”, споделя Цветелин.
nova.bg