Нашето образование проблем на цяла Европа
Нашето образование проблем на цяла Европа / netinfo

„Качеството на българското висше образование е проблем в цяла Европа, не само у нас”. Това заяви образователният министър Даниел Вълчев в речта си, с която откри кръглата маса в курортен комплекс “Пампорово” на тема “Предизвикателства пред висшето образование в България”.

Според министър Вълчев 3 фактора определят основно проблема в българското висше училище.Вторият най- основен проблем е масовизацията и достъпността на висшето образование.

Дали висшето образование да е прагматично или фундаментално, този проблем отбеляза като трети основен Даниел Вълчев. По думите му първия вариант създава студенти, които от скамейката са готови за пазара на труда, а вторият хора с фундаментални знания и гъвкавост към промените.

Това обаче, върху което трябва основно да се работи, е разчупването на домашния, на провинциалния модел на обучение, каза още в речта си образователният министър Даниел Вълчев.

Според Вълчев настоящият момент е добър за изработването на Стратегия за висшето образование, защото членството на България в Европейския съюз, щяло да доведе до отваряне на системата на висшето образование, конкуренция и допълнителни стандарти.