Народното събрание започна есенната си сесия
Народното събрание започна есенната си сесия / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Народното събрание ще заседава за първи път през есенната парламентарна сесия. Очаква се парламентарните групи да направят изявления по повод началото на новия политически сезон и да представят законодателните си приоритети.

Проектопрограмата на парламента за седмицата включва продължението на второто четене на законопроекта за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, доклад за участието на България в процеса на вземане на решение в Европейския съюз през първата половина на тази година и за приоритетите на страната ни по време на Белгийското председателство на Съюза до края на годината.

Има постъпило предложение от БСП да бъде разгледана отново идеята за създаване на временна анкетна комисия, която да разследва колко са средствата в резерва на Националната здравоосигурителна каса. Предишният път предложението беше отхвърлено от мнозинството.

Предлага се народните представители да разгледат на първо четене и законопроекта за данък върху застрахователните премии, както и промени в Закона за нотариусите и нотариалната дейност, в Закона за тютюна и тютюневите изделия и в Закона за прилагане на Общите организации на пазарите на земеделски продукти на ЕС. Като последна точка в проектопрограмата е включен парламентарен контрол.

Въпреки обещанието, че премиерът Бойко Борисов ще присъства на първото заседания от новия политически сезон, това така и не се случи. Засега официално обяснение за отсъствието му няма.