Наркобос припадна в съдебната зала
Наркобос припадна в съдебната зала / Sofia Photo Agency

Сириецът Уада Хкадо, тартор на наркобандата, задържана преди два дни, припадна в залата на съда, където се гледа искането на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „постоянно задържане под стража” за петимата членове на групата му. Хкадо припадна половин час след началото на заседанието. В Съдебната палата пристигна екип на Бърза помощ, а гледането на мярката се отложи за по-късно днес.

Наркотрафикантите бяха заловени във вторник при опит да изнесат от страната 58 кг амфетаминов сулфат, опакован в чували за кучешка храна.

Очаква се съдът да остави в ареста 40-годишния тартор на бандата, който има българско и сирийско гражданство, 54-годишния шофьор, заловен със суровината на ГКПП “Капитан Андреево”, и останалите трима, сред които и 40-годишна жена.

Групата бе разбита при съвместна операция на сектор “Борба с организираната престъпност”, ДАНС и Окръжна прокуратура – Пловдив. По цени на съдебната система заловеният наркотик е на стойност 1,8 млн. лв. и е достатъчен за производство на 3 млн. амфетаминови таблетки.

Срещу задържаните са повдигнати обвинения за участие и ръководство на организирана престъпна група, за държане на наркотични вещества и за опит за пренасянето им през граница. За първото престъпление Наказателният кодекс предвижда от 10 до 15 години затвор и 120 000 лева глоба, а по останалите два текста трафикантите могат да получат от 5 до 15 години зад решетките и от 20 000 до 100 000 лева глоба.

Други новини от Пловдив