Нарастват катастрофите в Сливенска област
Нарастват катастрофите в Сливенска област / netinfo
46 души са загинали при катастрофи в област Сливен от началото на годината до края на септември, съобщи главен инспектор Николай Колев от „Пътна полиция" – Сливен. За периода са регистрирани общо 1581 произшествия.

Колев очаква до края на годината броят им да нарасне до 2000. За сравнение през цялата 2007 г. катастрофите са били 1375. От началото на 2008 година 220 са тежките инциденти, при които са загинали 46 души, а ранените са 270. През миналата година 212 са били тежките произшествия, с 30 загинали и 264 са ранени. До края на септември в града са станали 731 катастрофи, 61 от тях са тежки, 10 души са убити, а 68 ранени.

Според инспектор Колев основна причина за големия брой жертви на пътя е правният нихилизъм и грубото незачитане на правилата за движение. "Прави впечатление, че убийствата на пътя вече се приемат за нещо нормално, за разлика от другото отнемане на живот. Докато не разберем, че носим отговорност за живота и на другите, а не само за собствения си, докато не се промени чувството за отговорност на всеки, който сяда зад волана, няма как да се справим с войната на пътя, коментира Николай Колев.

Данните бяха предоставени по повод "Европейския ден на пътната безопасност" – 13 октомври. Инициативата се провежда по решение на Европейската комисия в изпълнение на общата стратегия за намаляване на броя на убитите при пътно – транспортни произшествия. Мотото на кампанията е "За безопасно движение в нашия град".

Според статистиката в Европейския съюз две трети от тежките пътнотранспортни произшествия и една трета от тези с фатален изход настъпват в населените места. В нашата страна броят на загиналите в населените места надвишава 40 процента. За последните 6 години в населените места в България са регистрирани 35 920 тежки ПТП, при които са пострадали 44 184 граждани, от които 3006 са загинали.

Други новини от Сливен