Напусна ни Велко Кънев
Напусна ни Велко Кънев / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
Напусна ни Велко Кънев
47988
Напусна ни Велко Кънев
  • Напусна ни Велко Кънев

На 63-годишна възраст, след тежко боледуване, в неделя почина един от най-обичаните български актьори Велко Кънев.

Дълго време той се бореше с рак на гласните струни. Първата му операция беше през 2007 г. в Германия. Една година по-късно звездата се завърна победоносно в Народния театър. Гласът му заехтя гръмотевично на сцената с моноспектакъла „12 разгневени монолога”, посветен на 60-ия му юбилей. Тази година беше третата му битка с болестта.

Велко Христов Кънев е роден в Елхово през 1948 г. Завършва ВИТИЗ през 1973 г. В творческата си биография има десетки филми, между които „Оркестър без име”, „Бой последен”, „Матриархат”, „Мъжки времена”, „Бон шанс, инспекторе!”, „Да обичаш на инат”.

Последният кинопроект, в който се очакваше да участва, беше планираното продължение на „Оркестър без име”, наречено „Оркестър с име”. По идея филмът трябваше да събере отново героите и актьорите от преди 30 години.

През по-голямата част от кариерата си Велко Кънев беше в трупата на Народния театър, на чиято сцена изигра десетки запомнящи се роли.

Изявява се и като театрален режисьор - с постановката „Дядо Коледа е боклук” в Народния театър „Иван Вазов”, „Омайна нощ” на Жозиан Баласко, „Вик за любов” в Бургаския театър.

Велко Кънев беше част и от формацията НЛО, която заедно с Павел Попандов и Георги Мамалев създават след големия успех на „Оркестър без име”.

През 1986 г. получава награда за най-добра мъжка роля във филма „Да обичаш на инат” от Съюза на българските филмови дейци. През 1991 г. за спектакъла „12 разгневени мъже” получава поддържащ „Аскеер” заедно с колегите си от спектакъла. През 1994 г. получава за втори път „Аскеер” за най-добра мъжка роля за моноспектакъла на Иван Добчев „Великденско вино”. На 2 октомври 2008 г. е удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий” - първа степен, за големите си заслуги в областта на културата и изкуството.

„Велко беше болен от рак, за който дълго време не съобщавахме”, каза за БГНЕС Павел Васев, директор на Народния театър „Иван Вазов”. „Той много често беше в болница на вливания”, каза Васев, който е режисьор и е бил в един випуск с Велко Кънев. „Великолепен актьор, ние сме състуденти. Заедно сме от 1969 г. Много добро човече, деликатен, обичлив”, каза за него Васев. Велко Кънев е играл в неговата дипломна работа. Васев е бил в режисьорския клас на Христо Христов, а Велко - в актьорския на незабравимия Апостол Карамитев. „Бяхме непрекъснато заедно”, каза Васев.

Президентът Георги Първанов изпрати съболезнователно писмо до семейството и близките на Велко Кънев по повод кончината на големия български актьор. „С голяма болка и дълбока скръб посрещнах вестта, че след тежко боледуване ни напусна известният български актьор Велко Кънев. Но хора като Велко не си отиват завинаги, защото оставят след себе си трайна диря. Неизброими са изявите му в киното и на сцените на Драматичен театър - Сливен, Сатиричния театър и Народния театър „Иван Вазов”.

„Високият творчески дух и чувството за хумор никога не го напускаха, дори когато съдбата го сблъска с тежката и коварна болест. В битката за неговия живот се включиха хора с различен обществен статус и убеждения. И той се отблагодаряваше за тази подкрепа със завръщането си в театъра.  За съжаление смъртта го отне от сцената, на която всецяло беше посветен. От този свят си тръгна един талантлив творец, посветил живота си на театъра и киното”, се казва още в съболезнованието на държавния глава.

И Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до близките на Велко Кънев. В текста на адреса се казва: „Споделям болката и покрусата Ви от непрежалимата загуба с пълното съзнание, че в този момент няма подходящи думи, които да изразят мъката. Вярвам, че ще съумеете да следвате неговия пример и да запазите жив спомена за човека, образец на всеотдайност и професионализъм. Велко Кънев ще запомним с неугасващия му ентусиазъм, с многобройните и неповторими роли, които му спечелиха не само признание и награди, но и уважението и любовта на хората. Театрален и филмов актьор, режисьор, любимец и идол на поколения, той ще остане в сърцата и съзнанието ни като скъп приятел, актьор и пример за подражание. Прекланям се пред паметта му”, пише премиерът.

Избраният за президент Росен Плевнелиев също изпрати съболезнователно писмо до семейството и близките на Велко Кънев. „Напусна ни един голям актьор и магнетичен човек. Дълбоко в сърцата ни остава не само споменът, но и яркото присъствие на Велко Кънев на сцената и на екрана. Незабравими са театралните му роли, начело с „Великденско вино”, „Опит за летене”, „Чичовци”, „Даскал”, „12 разгневени монолога”. Неговите герои оставиха ярки следи в киното - „Оркестър без име”, „Да обичаш на инат”, „Маневри на петия етаж”, „Бон шанс, инспекторе”. Няма да забравим специалните му послания към нас зрителите, поднесени с онази загадъчна усмивка и леко намигване. Никога няма да ни напусне и споменът за телевизионния му поглед към света с НЛО. Ние, зрителите оставаме подвластни на магнетизма на големия актьор Велко Кънев”, пише Плевнелиев.

Министърът на културата Вежди Рашидов също изказа съболезнования към семейството и близките на големия български актьор. В съболезнованието на министър Рашидов се казва: „Скъпа Дора, мило семейство, съчувствам на голямата ви болка! Зная, че Велко дълбоко ще ви липсва като съпруг, баща и дядо. Тъжно, тежко и мъчно ми е от загубата на един блестящ талант, силна и харизматична личност, борбена натура, човек и творец, с когото може да се гордее всяка нация. До последно не се отказахме и се борихме за Велко, а съм убеден, че до последно и той не искаше да се откаже от нас и се бори като истински мъжкар, какъвто го знаем цял живот”.

„Всичко това - артист, театър, София - за мене беше много далечно”, казва Велко в една своя изповед. Прекрасно е, че предпочете да се раздава за другите, чудесно е, че дойде в Народния театър, още по-хубаво е, че влезе и продължава да влиза с особеното си чувство за хумор в дома на милиони зрители у нас и зад граница, за да остави в културния живот на България своята ярка и незаличима творческа следа”, посочва Вежди Рашидов.

По думите му десетките филми и постановки с участието на Велко Кънев ще бъдат повече от учебници за поколенията актьори, които ще се опитат да запълнят неговите „Стъпки в пясъка”. „Той бе от актьорите, които правят празник в театъра не само по време на празниците, от хората, които оставиха малки частици от себе си във всяка една своя роля. И извън сцената Велко живееше, верен на думите на героя си в „Да обичаш на инат”: „Като си прав, ще се биеш докрай!”. Вярвам, че това не е краят, затова ми позволете все пак да взема дума назаем от Стратиев: Лека нощ, Велко!”, пише министър Рашидов в съболезнователния адрес.

Поклонението пред актьора ще бъде на 14 декември от 10.00 ч. във фоайето на Народния театър „Иван Вазов”, съобщиха от  Съюза на артистите в България. Погребението е от 15.00 ч. на парцел 1 на Централните гробища, съобщават от театъра.