Напрежението в „Кремиковци” не е овладяно
Напрежението в „Кремиковци” не е овладяно / снимкa: Sofia Photo Agency

Кризата в „Кремиковци” е овладяна до толкова, до колкото синдикатите владеят нещата. Споразумението от снощи не се изпълнява, социално напрежение има и днес в комбината. Такова мнение изрази в предаването „Денят” на Дарик Васил Яначков, председател на Федерация „Металици” към КНСБ. Той добави, че службите в комбината са забавили подаването на документите към фирмата на Константин Жеваго, за да се забави трансферирането на парите за заплатите. Според него неизплатените заплати на работниците възлизат на 14 млн. лв., като в тях влизат и парите за храна. Яначков обясни, че доставката на суровините за комбината не е напълно нормализирана, очаква се през нощта да се доставят определени количества.

Тоест в момента вините не екипа на Жеваго, а сегашния изпълнителен директор, който, както разбирам вече е заминал за Виена?

Не знам за къде е заминал. Разбрах, че вече не е в „Кремиковци”. Днес имаше възможност да се платят поне една част от заплатите, а останалата част да се плати в понеделник. Дали ще има заплати в понеделник – този въпрос ще обсъдим с колегите от „Подкрепа”. Тогава ще преценим какво да предприемем.

„Още утре ще се срещнем с хората на Жеваго и с ръководството на „Кремиковци”. Ние не искаме да вземем решения, които да не кореспондират с ръководството”, каза още Васил Яначков.

Но въпрос дали „Кремиковци” може да се превърне във второ Челопечене, Васил Яначков отговори, че газопроводи минават на много места и не се знае до къде може да стигнат взривовете.

Той добави, че задълженията към НЕК, „Булгаргаз” и БДЖ , разсрочени до 2014 година, възлизат на 50 млн. лв.