Напрежението сред съкратените работници на Бургаските корабостроителници продължава
Напрежението сред съкратените работници на Бургаските корабостроителници продължава / снимка: БГНЕС, архив

Приключи срещата на съкратените работници с новото ръководство на бургаската корабостроителница. Петима души, избрани от съкратените, се срещнаха с новия изпълнителен директор на завода Деян Дянков. Направени са постъпления за обявяването в несъстоятелност на дружеството. Създадено е ново дружество, което се казва „Барабел". Започва поетапна покана на съкратени служители. Очаква се почти всички 150 души да се върнат с времето на работа.

Работниците не очакват изплащането на стари дължими заплати от 2010 г., тъй като ръководството не е поело ангажимент за тях. Изплащане на заплати от 2013 г. може да има евентуално, след като към корабостроителницата започнат да постъпват плащания от фирми, които дължат пари. Неизплатените заплати от 2010 г. могат да бъдат потърсени по съдебен път, предава агенция Фокус.

Новото дружество „Барабел" се очаква по-късно отново да възвърне името си „Бургаски корабостроителници".

Работниците са обяснили, че се прави такава смяна на имената с цел новото дружество да започне на чисто, без старите задължения, които има заводът. Бивши ръководители на Бургаската корабостроителница Любомир Томов и Димитър Кимрянов ще са прокуристи на новото дружество „Барабел".

Хората не са доволни от срещата и ще решават дали да продължат протестите си. Такъв се очаква в понеделник от 11.00 ч. пред НХК.

За трети път в неделя работниците блокираха едно от възловите кръстовища в града. Въпреки че преди Коледа хората получиха парите си за септември, несигурното им бъдеще продължава да ги тревожи. Част от тях имат да получават по близо 10 заплати. За някои от семействата проблемът е изключително сериозен, тъй като съкратените много трудно могат да си намерят работа.