Напрежение в ГЕРБ, областни структури настояват за отстраняването на Цветанов и Фидосова
Напрежение в ГЕРБ, областни структури настояват за отстраняването на Цветанов и Фидосова / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В ГЕРБ се опитват да тушират вътрешнопартийното напрежение, след като представители на областни структури поискаха отстраняването на Цветан Цветанов и Искра Фидосова от парламентарната група, съобщи БНТ.

Днес областни координатори и част от недоволните се срещнаха с ръководството на партията и лидера Бойко Борисов. Напрежението в партийните редици се разгоря с нова сила, след второто искане за сваляне на имунитета на Цветан Цветанов заради случая „Флоров”.

Според представители на местни структури вътрешните проблеми застрашават единството на партията. „За мен това е престъпление, за което Цветанов, не съм му доброжелател, но мисля, че ще има проблеми много сериозни по този казус особено”, коментира Иван Петров от ГЕРБ.

„Как няма да искам отстраняването на този човек?! И този човек, представете си каква е нашата държава, с четири  наказателни производства и повдигнати обвинения и сега втори имунитет, той представлява в КСНС партията ни”, възмущава се неговият колега Павел Димитров.

„И в самите разговори с Борисов ясно се разбра, че проблемите са тежки, огромни. Проблемите са на базата на едноличните решения, които вземаше господин Цветанов в колаборация с Фидосова. От това последваха тези неудачи, които доведоха до тези напрежения. Те ескалират в този момент, защото положението вече е нетърпимо”, продължи Петров.

„Той призна, че е допуснал грешка, като е оставил Цветанов и Фидосова еднолично да решават в партията. Ние още вярваме на нашия лидер, затова предприехме тази последна стъпка”, добави Павел Димитров.

В изявлението си пред медиите Цветанов беше сдържан в коментарите си за вътрешнопартийното напрежение и заяви, че започва обиколка в страната и срещи с местните структури. „Това, което е свързано с комуникацията - това са 264 общини, и може би действително не винаги сме могли да реагираме, да отговорим на позвъняването и това, което те са искали да поставят като проблем”, призна Цветанов.

Според инакомислещите в ГЕРБ, ако Цветанов и Фидосова продължават да ръководят партията, тя не може да се консолидира. „Ние няма да правим ГЕРБ 2 или да се цепим, или да правим друга партия. Ние ще подкрепим друг сериозен политически проект, който да е в център-дясно”, категоричен бе Павел Димитров.

Цветанов също коментира вероятността от ГЕРБ да произлезе нова партия. „Живеем, както каза нашият лидер, в демократично общество - всеки има право на избор и на свое виждане. И това, което лидерът днес каза, е, че партия ГЕРБ е като цяло много добре и всеки има право да прецени какво да прави и как да го прави”, заяви той.

Според зам.-председателя на ГЕРБ всички формации членки на ЕНП са длъжни да са в диалог помежду си, за да могат при предсрочни избори да създадат дясноцентристко правителство на България.