Протестиращите искат оставката на Петя Аврамова, полицията използва срещу тях лютив спрей
Членове на инициативния комитет „Спаси Перник” излязоха на протест пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството в София, съобщава NOVA. Те настояват за оставката на министър Петя Аврамова заради безводието в Перник.

Перник дойде на протест в София за водата (СНИМКИ)

Около 13.00 часа протестиращите се опитаха и да нахлуят в сградата на регионалното министерство, което предизвика напрежение, но сблъсъци няма. На протеста има представители на реда.

БГНЕС

Според протестиращите органите на реда са ги обгазили. Заради това е била повикана и "Спешна помощ". 

БГНЕС


По-късно от полицията съобщиха, че част от протестиращите са се опитали да пробият полицейския кордон. При действията им е счупена входната врата на министерството, а двама служители на реда са пострадали от хвърлен предмет и удар с дръжката на знаме. Оказана им е медицинска помощ.

Аврамова гневна за водната криза, ВиК дружеството действало уставно

Въпреки предупрежденията, протестиращите не са изпълнили полицейските разпореждания, съобщават още от МВР. Това е наложило използването на помощно средство - лютив спрей.

Заради възникналото напрежение вече има образувано досъдебно производство под надзора на Софийска районна прокуратура, водено за умишлено причиняване на лека телесна повреда на полицейски орган, при изпълнение на служебните му задължения. Двама души, които според органите на реда са проявили агресия, са задържани в опит да избягат от местопроизшествието. В близост до мястото на инцидента са установени и задържани и други двама души, хвърляли камъни по полицаите.