Напрегната, но стабилна е обстановката при контингенти ни
Напрегната, но стабилна е обстановката при контингенти ни / cнимкa: БГНЕС

Динамична и напрегната, но в същото време относително стабилна е обстановката в зоните за отговорност на българските контингенти в Косово и Ирак. Това стана ясно по време на видео и телефонната връзка на министърът на отбраната Николай Цонев и началника на Генералния щаб на българската армия Златан Стойков с мисиите ни зад граница.

Подполковник Димитър Вълчев, старши представител на контингента ни в Косово, докладва, че всичките ни военнослужещи там са в добро здравословно състояние, а техниката в изправност. Все още при проверки от нашите военни се откриват мини, гранати и друго оръжие в косоварите, но нивото на заплаха към нашата мисия се оценявана на ниско, допълни той.

В Ирак обстановката е динамична. Българският контингент изпълнява задачата си по охрана на лагера "Ашраф" и участва в успешна операция срещу антииракските сили, докладва подполковник Руси Русев, отговорник за контингента там. Той подчерта, че нашите бойци са усвоили американската техника, а 80 военнослужещи били наградени от американското командване.

В Афганистан медиците от контингента ни са извършили над 200 прегледа, над 100 операции и над 40 анестезии на местни граждани. Най-натоварено било на лекарите ни в Кабул, докладва полковник Валентин Буров от контингента ни там.

Най-спокойна остава обстановката в зоната за отговорност на военните в Босна и Херцеговина, докладваха оттам.

Връзката на военният министър и на началника на Генералния щаб с контингентите зад граница е традиционна и се провежда в навечерието на 6-ти май – Ден на храбростта и празник на българската армия.